TANIM
Günlük olarak hazırlanması gereken
yiyecekleri, belli bir plan içinde bilgi ve becerisini kullanarak, temizlik
kurallarına uygun olarak servise hazır hale getiren kişidir.
GÖREVLER
•Yemeklerin hazırlanışı sırasında
gerekli malzemenin tamam ve taze olup olmadığını kontrol eder,
•Yapılacak yemek için gerekli
malzemenin nasıl hazırlanacağını aşçı yardımcısına tarif eder,
•Malzemeyi tarife uygun olarak
tencereye veya karavanaya koyar,
•Yemeği cinsine göre (zeytinyağlı,
etli vb.) pişirmek üzere havagazı fırınına veya elektrikli ocağa yerleştirir,
•Yemek pişince hava frikoya bırakır,
bekletir, (sıcak servis yapılması gereken yemekleri sıcak sulu kazana koyar.)
•Mutfaktaki alakart listesinde olan
yemekleri hazırlar ve gerekirse süsler,
•Gerektiğinde bizzat yemeği tabağa
yerleştirerek servise hazırlar,
•Mutfağın, kullanılan araç ve
gereçlerin bakım ve temizliğini yapar veya yaptırır.
NOT: Büyük mutfaklarda çalışan aşçılar
bir alanda uzmanlaşmışlardır.
KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN
•Her türlü mutfak araç ve gereci
(bıçak, tencere, karavana, mikser vb.),
•Havagazı fırını, elektrikli fırın,
ızgara, fritöz,
•Hamur yoğurma makinesi, sebze doğrama
makinesi, ekmek kesme makinesi, salam ve kıyma makinesi, buharlı istim (sebze,
et pişirirken), dondurma makinesi
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
•Yiyecekle ilgili konulara ilgi duyan,
•Bedence güçlü ve sağlıklı,
•Tat ve koku alma duyumları gelişmiş,
•Temiz, titiz, sorumlu,
•Bir işi planlama ve uygulama
yeteneğine sahip,
•Eli çabuk, hızlı hareket edebilen
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Aşçılar mutfaklarda görev yaparlar.
Çalışma ortamı sıcak ve nemlidir. İş başında aşçılık mesleğinin gerektirdiği
özel kıyafeti giyerler. Aşçılar birinci derecede malzeme ve aletlerle
ilgilidirler. Zaman zaman işverenle, aşçıbaşı veya aşçı yamakları ile iletişim
kurarlar. Çalışırken dikkatli davranmazlarsa yanma tehlikesiyle
karşılaşabilirler. İş genellikle gündüz yapılır ama günlük yemek listesinin
hazırlanması ve gerekli planlamanın yapılması gece çalışmayı gerektirebilir.
Turizm bölgelerinde çalışanlar için mevsimlik çalışma söz konusu olabilir.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Yeterli sayıda
müracaat olması durumunda mesleki eğitim merkezlerinin “Yiyecek İçecek
Hizmetleri” alanı “Aşçılık” dalında, kalfalık ve ustalık eğitimleri
verilmektedir. Ayrıca mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumların aynı alan
ve mutfak meslek dalında da bu mesleğin eğitimi verilmektedir. Bunun yanı sıra;
Turizm Bakanlığına bağlı turizm eğitim merkezlerinde, Türkiye İş Kurumunun
İşgücü Yetiştirme Kurslarında, Halk Eğitim Merkezlerinde, Özel Turizm Meslek
Kurslarında da mesleğin eğitimi verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
•En az ortaokulu tamamlamış, açık lise
veya açık meslek liselerinden birine kayıt yaptırmış olmak,
•Bünyesi ve sağlık durumu mesleğin
gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,
•14 yaşını doldurmuş, 19 yaşından gün
almamış olmak. Ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık
eğitiminden geçmemiş olanlar yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek
mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir.
•Eğitim görmek istediği meslekte bir
işyeri bulmak ve işveren ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gerekmektedir.
Turizm Bakanlığına bağlı Turizm Eğitim
Merkezlerinde eğitime 16-22 yaşları arasında en az ilköğretim okulu mezunu
olanlar, yazılı sınav ve mülakatla kabul edilirler. Eğitim ücretsizdir.
Özel turizm meslek kurslarında eğitime
16-25 yaş arasındaki en az ilkokul mezunu olanlar alınır. Eğitim ücretlidir.
Büyük illerde ve turizmciliğin gelişmiş olduğu yörelerde çok sayıda özel kurs
bulmak mümkündür.
Türkiye İş Kurumunun İşgücü Yetiştirme
Kurslarına en az ilkokul mezunu olanlar alınır. Eğitim ücretsizdir. Turizm
elemanına ihtiyaç olduğu tespit edilen illerde kurs açılmaktadır.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi ilköğretim
mezunu olanlarda 3 yıl, lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş
olanlarda ise 1,5 yıldır. 3308 Sayılı Mesleki Eğitimi Kanunu'na göre meslek
liselerinin öğrencileri teorik eğitimlerini haftada iki gün okulda, pratik
eğitimlerini haftada üç gün işletmelerde yaparlar. Mesleki eğitim merkezlerinde
ise haftanın 1 günü mesleki eğitim merkezlerinde teorik eğitim, diğer günler
ise işyerlerinde pratik (uygulamalı) eğitim görürler.
Kalfalık, Ustalık Meslek Dersleri:
Çıraklık ve mesleki eğitim kapsamında ders programı genel bilgi dersleri ile
meslek bilgisi derslerinden oluşmaktadır. Meslek derslerinde; kullanılan
makine, teçhizat, araç-gerecin tanıtılması, tekniğe uygun olarak kullanılması,
bunların temizlik ve bakımlarının yapılması, norm yazı yazma, serbest elle ve
takım kullanarak mesleği ile ilgili çizimlerin yapılması, çizimi tamamlanmış
plan ve projelerin okunmasının yanı sıra, İşletme Bilgisi ve İş Güvenliği
hakkında da bilgiler verilmektedir. Teorik olarak verilen bilgilerin yanında,
işyerinde de usta öğreticinin gözetimi altında pratik çalışması yapılmaktadır.
Özel turizm meslek kurslarında eğitim
süresi 5-6 ay arasında değişmektedir. Turizm Bakanlığına bağlı turizm eğitim
merkezlerinde eğitim süresi 7 aydır. Türkiye İş Kurumunun İşgücü Yetiştirme
Kurslarında eğitim süresi en az 6 aydır.
EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA
Çıraklık eğitimini tamamlayanlar
eğitim sonunda katıldıkları kalfalık sınavlarında başarılı olmaları durumunda
"Kalfalık Belgesi" ve unvanı alırlar. Türkiye İş Kurumu, Turizm
Bakanlığı ve özel meslek kurslarını bitirenler "Kurs Belgesi -
Sertifika" alırlar.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Günümüzde aşçılar çok değişik kuruluş
ve kurum mutfaklarında görev yapabilmektedirler.
I-Okul Mutfağı;
1-Yatılı okul mutfakları
2-Sadece gündüz öğrenciler için hizmet
veren mutfaklar
II-Hastane Mutfakları;
1-Hastalar için çeşitli diyet
mutfakları (Kalp, safra kesesi, mide, karaciğer, şeker hastaları vb. için)
2-Personel Mutfağı
III-Fabrika Mutfağı,
IV-Ordu Mutfağı,
V-İşyeri Mutfağı,
VI-Yemek Fabrikaları Mutfağı,
VII-Otel Mutfağı, otelin büyüklüğü ve
anlayışına göre hizmet verir.
1-Otelin bünyesindeki restoranlara
hizmet verir,
2-Açık büfeler hazırlar,
3-Kokteyl partiler hazırlar,
4-Soğuk büfeler hazırlar,
5-Otel personeline hizmet verir,
6-Diyet yemekleri hazırlar,
7-Otelin kapasitesi ve anlayışına
göre; çeşitli ulusların (İtalyan, Çin, Fransız, İspanyol) yemekleri gibi özel
mutfaklara has yemekler hazırlar. Ayrıca oda servislerinde de aşçılar görev
alabilirler. Bu bölümde çalışacak aşçının oldukça iyi yetişmiş, lisan bilen,
görgü ve bilgisi, kültürü zengin kişiler olması gerekir. Otelin özellik
kazanmasını, reklamını bu özelliklere sahip kişiler sağlar.
VIII-Restoran mutfağı; büyük
kapasiteli otellerdeki mutfakla aynı amacı taşır. Bu mutfak yine kapasitesine
göre çeşitli farklılıklar göstermektedir.
Buna göre;
1-İtalyan - Çin vb. özel yemekler
veren restoran mutfağı,
2-Table d'hôte; belirli bir mönüyü
hazırlayıp belirli saatler içinde veren mutfaklar,
3-Müşterinin isteği doğrultusunda
yemek veren A la carte mutfaklar,
4-Izgara çeşidi yemekler hazırlayan
mutfaklar,
5-Deniz ürünleri ve balık çeşitlerini
hazırlayan mutfaklar,
6-A la minute yiyecekler yapan
mutfaklar; Pubub,
7-Hamur işleri-tatlı servisi yapan
mutfaklar (Su Böreği vb.),
8-Süt ürünleri hazırlanan mutfaklar,
9-Yöresel yemek yapan mutfaklar
(Karadeniz yemekleri, Güney Anadolu yemekleri vb.)
10-Gece kulüpleri, eğlence yerleri vb.
restoranlara hizmet veren mutfaklar,
11-Çeşitli kafeteryalar için hizmet
veren mutfaklar.
IX-Gemi Mutfağı,
X-Uçak Mutfağı,
XI-Tren Mutfağı,
XII-Otobüs Mutfağında da mutfak
personeli çalışabilmektedir.
Kendi bilgi ve becerileri yeterli
olduğu sürece bu meslekte işsizlik probleminin yaşanma ihtimali düşüktür.
Çeşitli yollarla iş bulma imkânlarına sahiptirler. Kendi çabalarıyla kurum ve
kuruluşlara ulaşarak, gazete, dergi vb. yayınlar aracılığıyla, meslektaşları
yardımıyla, mesleki eğitim öğretim kurumları aracılığıyla ve Türkiye İş Kurumu yardımıyla
iş bulma imkânlarına sahiptirler.
EĞİTİM SÜRESİNCE KAZANÇ
3308 sayılı “Mesleki Eğitim Kanunu”
gereğince, işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere, işletmelerce asgari
ücretin net tutarının %15 veya %30’undan
az olmamak üzere ücret verilir. Eğitim gören öğrencilerin iş kazası ve meslek
hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanır. Öğrenciler,
mesleki eğitim yaptıkları işletmelerin sosyal imkânlarından faydalanır.
Turizm
Bakanlığına bağlı turizm eğitim merkezlerinde, öğrencilere öğle yemekleri
ücretsiz verilir. Ayrıca ücretsiz olarak yatılı kalma imkânı vardır. Yatılı
öğrencilerin sabah, öğle ve akşam yemekleri de ücretsizdir. Uygulamalı eğitim
süresince çok olmamakla birlikte ücret alırlar, ancak, işletme için ücret ödeme
zorunluluğu yoktur. Özel turizm meslek kurslarında öğrenci kendisi ücret ödemek
zorundadır.
Türkiye İş Kurumunun İşgücü Yetiştirme Kurslarında eğitim
ücretsizdir, ayrıca, kursiyerlere kurs süresi boyunca zorunlu giderlerini
karşılamaları için her yıl yeniden belirlenen miktarda günlük maddi yardım
sağlanır. Bu kurslardaki staj süresince işletme bir ücret ödeme zorunluluğunda
değildir, ücret ödeyecekse bunu kendisi belirler.
EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
Kazanç, işletmenin büyüklüğüne,
kişinin tecrübe ve niteliğine göre farklılıklar göstermektedir. Asgari ücret
ile asgari ücretin 3 katına kadar aylık ücret alınabilmektedir. Bu ücretler
yükselebilmektedir. Aşçıbaşılıkta ise ücretler çok yüksek miktarlarda
olabilmektedir. Yabancı dil bilen ve çok tecrübeli aşçılar çok yüksek
rakamlarla büyük otellerde ve turizm bölgelerindeki tesislerde
çalışabilmektedir.
MESLEKİ EĞİTİMDE İLERLEME
Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa
olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de
devam edebilirler. İlköğretim (ortaokul) mezunu kalfa ve ustalar, mesleki ve
teknik açık öğretim lisesine devam ederek, meslek lisesi diploması alabilirler.
Mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 2 yıldır.
İŞ HAYATINDA İLERLEME
Meslekte usta ve usta öğretici
unvanlarına yükselmek mümkündür. Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları
işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak
çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması
zorunludur. Aşçılar çalıştıkları işyerinde özellikle turistik mutfaklarda,
soğukçu, sıcakçı, pastacı, ızgaracı gibi alanlarda uzmanlaşabilir. Meslek
deneyimine bağlı olarak kişi çalıştığı yerde aşçıbaşı olarak görev alabilir.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder