TANIM
Çay fabrikalarına ait yaş çay alım
yerlerinde, standartlara uygun körpe yaş çay alımını, muhafazası ve fabrikaya
nakliyesini sağlayan kişidir.
GÖREVLER
Yaş çay satın alınması işleminde
üreticiyle ilk teması çay eksperi yapmaktadır. Bu nedenle kaliteli çay alımı ve
işlenmesinde en önemli görev ekspere düşmektedir.
•Kaliteli çay bitkisinin
yetiştirilmesinde gözetilecek hususlar konusunda üreticileri aydınlatır,
•Üreticilerle iyi ilişkiler içerisinde
bulunarak talep ve problemlerini fabrika yetkililerine bildirir,
•Yaş çay alım yerlerinde görevli diğer
elemanların sevk ve idaresiyle, görevlerini talimat hükümleri çerçevesinde
yürütmelerini sağlar,
•Üreticilerin, alım yerine getirmiş
oldukları yaş çayın fabrikada bildirilen yaş çay alımı programı dahilinde satın
alır,
•Alım yerlerine getirilen çayların
sergi bezlerine serilerek karıştırılıp havalandırılmasını sağlar,
•Alım yerlerine getirilen çayları,
standartlara uygunluğu halinde bekletilmeden satın alır,
•Ürünün standartlara uymayan kart,
uzun dipli kısımlar ve yabancı bitki artıklarını seçtirerek uygun hale
getirildikten sonra satın alır,
•Satın alınan çayın kalitesinden
sorumlu olur.
KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN
•Hesap makinesi,
•Bilgisayar,
•Büro malzemeleri.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
•Biyolojiye ve ekonomiye ilgi duyan,
•Bitki yetiştirmekten ve açık havada
çalışmaktan hoşlanan,
•Başkaları ile işbirliği yapabilen,
•Bedence güçlü
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Çay eksperleri büroda ve arazide görev
yaparlar. Mühendislerle işçiler arasındaki iletişim ve koordinasyonu sağlar.
Çalışırken çay üreticileri, meslektaşları ve mühendislerle iletişim
halindedirler. İş yerinde hem malzeme, hem de insanlarla ilgilidirler.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi, üniversitelere bağlı Meslek Yüksekokullarının “Çay Eksperliği” bölümünde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
•Lise veya dengi okul mezunu olmak,
•Meslek liselerinin, ÖSYS kılavuzunda
belirtilen bölümlerinden mezun olanlar “Çay Eksperliği” önlisans programına sınavsız geçiş için
başvurabilirler.
•Ayrıca mezunlar, yükseköğretime giriş
sınavlarında başarılı oldukları takdirde, ÖSYS kılavuzunda belirtilen
programlara yerleştirilebilirler.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır.
Eğitim süresince; mesleğin gerektirdiği nitelikler göz önünde bulundurularak
teorik ve uygulamaya yönelik bilgiler verilir.
EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA
Eğitimini başarı ile tamamlayanlara
Çay eksperliği önlisans diploması verilmektedir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Çay eksperliği programını bitirenler;
kamu kuruluşlarında tekniker kadrosuyla çalışabilirler. Ayrıca özel
kuruluşlarda teknik ara elemanı olarak çalışma şansına sahiptirler. Özel
kuruluşlarda denetleyicilik, yöneticilik, üretim gibi görevler üstlenebilirler.
Ülkemizde son dönemlerde uygulamaya çalışılan kamu açıklarının kapatılması ve
bütçenin personel giderlerinin asgariye indirilmesi politikaları sonucunda kamu
kesiminde iş bulma olanağı azdır. Ancak çay sektörünün devamlılığı ve özel
kuruluşlarda çalışma şansının olması nedeniyle, çay eksperliği teknikerlerinin
işsizlik riski düşüktür. Çay eksperliğinin başlıca çalışma alanı Çay
İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) ve bağlı kuruluşlardır.
EĞİTİM SÜRESİNCE KAZANÇ
Koşulları uygun olan öğrenciler Yüksek
Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun vermiş olduğu krediden yararlanabilirler.
EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
Eğitim sonunda kamu kuruluşlarında
çalışanlar 10. derecenin 1. kademesinden göreve başlamakta; teknik hizmetler
sınıfından ücret almaktadırlar. Bu ücret asgari ücretin 2 katı civarındadır.
Özel kuruluşlarda çalışma durumunda ise alınan ücret işin pozisyonu, teknikerin
yeteneği, tecrübesi ve işletmenin büyüklüğüne göre değişmektedir.
MESLEKİ EĞİTİMDE İLERLEME
Çay eksperliği önlisans programını
başarıyla tamamlayan öğrenciler, “Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavında
(DGS)” başarılı oldukları takdirde; ÖSYS kılavuzunda belirtilen programlara
kontenjan dâhilinde dikey geçiş yapabilirler.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder