TANIM
İnsanların yeterli, dengeli ve
sağlıklı bir biçimde beslenebilmeleri için yemek listelerinin hazırlanması,
yiyeceklerin sağlığa uygun bir şekilde pişirilip sunulması konusunda çalışan,
var olan besin kaynaklarının ekonomik ve sağlık kurallarına uygun olarak
kullanılmasını sağlayan ve bu konularda bireyi ve toplumu bilgilendiren meslek
elemanıdır.
GÖREVLER
•Besinlerin işlenmesi, hazırlanması,
pişirilmesi, depolanması vb. sırasında oluşan değişikliklerin insan vücudundaki
etkilerini inceler,
•Toplumda değişik yaş, cinsiyet ve
fiziksel uğraşı yapan grupların enerji ve diğer besin öğeleri gereksinmelerini
belirler,
•Toplumun yanlış beslenme
alışkanlıklarını saptar. Yetersiz ve dengesiz beslenmenin yol açtığı sağlık
sorunlarına karşı önlemlerin alınmasını sağlar,
•Ülkenin temel beslenme plan ve
politikalarının belirlenmesi ve uygulanmasında yardımcı olur,
•Besin analizlerini yapar,
•Diyet ürünleri geliştirir,
•Çeşitli hastalık durumlarındaki birey
ve gruplar için hastalık durumlarına uygun diyetleri planlar,
•Hastalıklardan koruyucu diyetleri
planlar,
•Toplu beslenme yapılan kurum ve
kuruluşlarda beslenme ilkelerine uygun hizmetin verilmesini sağlar. Besinlerin
satın alınması, hazırlanıp pişirilmesi, saklanması ilkelerini belirler ve
uygulanmasını sağlar,
•Kurum ve kuruluşların özelliklerine
göre bireylerin günlük enerji ve besin öğelerini hesaplar,
•Bu hesaplara uygun günlük, haftalık,
aylık menüler düzenler,
•Besinin ve besinlerin hazırlanmasında
görev alan personelin hijyenik ve sanitasyon kurallarına uyarak çalışmasını
sağlar,
•Toplumu ve bireyleri sağlıklı ve
ekonomik beslenme yöntemleri konusunda eğitir,
•Eğitim materyallerini hazırlar.
KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN
•İlgili dokümanlar,
•Tıbbi ölçüm ve kontrol cihazları
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
•Fen bilimlerine, özellikle kimya ve
biyolojiye ilgili ve bu konularda başarılı,
•Başkaları ile işbirliği yapabilen,
•Başkalarına yardım etmekten hoşlanan,
•Dikkatli, araştırmacı ve yeniliklere
açık,
•Güler yüzlü, kendini ifade edebilen
ve beden dilini iyi kullanan,
•Sorumluluk sahibi
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Diyetisyenler hastanelerde, okullarda,
yurtlarda, fabrikalarda görev yaparlar. Görev yeri temizdir. Ancak, mutfak
denetimi yaparken, diyetisyen nemli ve kokulu ortamda çalışmak durumundadır. İş
genellikle oturarak yürütülür. Diyetisyenin ilişkide bulunduğu kişiler görev
yaptığı kuruma göre değişir.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi yükseköğretim
kurumlarının Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik bölümlerinde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
•Lise veya dengi okul mezunu olmak,
•ÖSYS kılavuzunda belirtilen şartları
taşımak
•Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim
Önlisans Programlarının; Dikey Geçiş Sınavı (DGS) kılavuzunda belirtilen
bölümlerinden mezun olanlar, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda
başarılı oldukları takdirde “Beslenme ve Diyetetik” lisans programına dikey
geçiş yapabilirler.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Beslenme-diyetetik programının öğrenim
süresi 4 yıldır. Ayrıca yeterli düzeyde İngilizce bilmeyenler hazırlık sınıfı
okurlar. Eğitim süresince mesleki dersler ağırlıklı olarak verilmektedir.
EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA
Eğitimini başarı ile
tamamlayanlara "Beslenme ve
Diyetetik” Lisans Diploması verilir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Mezunların çalışma alanları değişik
alanlarda görülmektedir. Sağlık
kuruluşlarında, yataklı tedavi kurumlarında klinik diyetisyen olabilirler.
(Hastaların enfeksiyon rehabilitasyon, şişmanlık, şeker, kalp tedavilerinde
özel diyetler hazırlarlar.), Toplu
beslenme yapan kuruluşlarda, Beslenme
eğitimcisi ve öğretmen olarak eğitim kurumlarında, Araştırma endüstri ve besin üretimi yapan
kuruluşlarda, Halk sağlığı hizmetlerinde
koruyucu ve eğitici diyetisyen, Özel
beslenme ve spor merkezlerinde görev alabilirler.
EĞİTİM SÜRESİNCE KAZANÇ
Eğitim süresince, öğrenciler, Yüksek
Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun kredisinden ve çeşitli kuruluşların
burslarından yararlanabilirler.
EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
Kamu kesiminde görev alan Diyetisyenler,
Devlet Memurları Yasası hükümlerine göre maaş ve yan ödeme almaktadır. Özel
sektörde ise deneyim, işteki pozisyon ve işletmelerin yapısına göre, ücret,
geçerli asgari ücretin 4-5 katı civarında olabilmektedir.
MESLEKİ EĞİTİMDE İLERLEME
Başarılı öğrenciler, diyetisyenliğin
yanı sıra Beslenme Bilimleri, Diyetetik, Toplu Beslenme Sistemleri, Biyokimya,
Anatomi, Halk Sağlığı ve Metabolizma dallarında lisansüstü eğitime devam
edebilirler. Doktora yapabilir, araştırma görevlisi olabilir ve akademik
kariyer yapabilir.
İŞ HAYATINDA İLERLEME
Hastanelerde birden fazla diyetisyen
bulunması halinde başhekimlikçe diyetisyenlerden birisi şef olarak
görevlendirilebilir.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder