TANIM
Her tür meyve ve sebze yetiştiriciliği
için ortamı hazırlayan, bahçe, bağ ve sera tesis eden, fide ve fidan üreten,
ekim, dikim, bakım, hasat ve tohum üretme işlerini yapan kişidir.
GÖREVLER
•Arazi ve araziye uygun tür ve çeşit
seçimi yapar,
•Toprak hazırlığı yapar,
•Meyve ve sebzelerde bakım işlemlerini
yapar, (Sulama, gübreleme, budama, hastalık ve zararlılarla mücadele)
•Örtü altı sistemlerini kurar,
•Meyve ve sebze üretim materyalini
çoğaltır,
•Meyve ve sebzelerde budama yapar,
•Meyve türlerini yetiştirir,
•Sebze türlerini yetiştirir,
•Meyve ve sebze bahçelerinde bitki
koruma tedbirlerini uygular,
•Hasat ve muhafaza yapar.
•Sulama suyunun kalitesini belirler.
•Sulama zamanını ve süresini ayarlar.
•Meyve fidanlığı ve sebze fideliği
kurar,
•Bulundukları bölgeye göre arazi ve
iklim koşullarını analiz eder
KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN
•İklim değerleri ölçüm cihazları,
Bilgisayar ve donanımları
•Toprak numunesi alma aletleri, harç malzemeleri,
•Köklendirme materyalleri, Bitki
Gelişim Düzenleyicileri (BGD)
•Tohum, fide ve fidan, Çelik, kalem ve aşı gözü, Bağ ve bodur
meyveler için destek malzemeleri ve file, Aşı macunu ve parafin, Fidan üretim
alet ve malzemeleri,
•Aşı yapma araç ve gereçleri,
•Budama alet ve malzemeleri,
•Organik ve kimyasal gübreler,
•Bitki koruma ilaçları ve malzemeleri
•Yağmurlama, damlama sulama,
•Toprak altı sulama sistemi,
•Tohum hazırlama makinesi,
•Ekim dikim makineleri,
•İlaçlama ve gübreleme
alet-ekipmanları,
•Toprak işleme alet ve makineleri
•Toprak tesviye alet ve makineleri
•Arazi çevirme (çit) malzemeleri
•Çapalama ve boğaz doldurma
makineleri,
•Sera ve örtü altı malzemeleri,
•Bağlarda destek malzemeleri,
•Aşılı köklü asma fidanı üretim alet
ve malzemeleri
•Fidan dikim aletleri
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
•Bitki yetiştirmeye ilgili ve
yetenekli,
•Bir işi planlama ve uygulama
yeteneğine sahip,
•Açık arazide ve her türlü iklim
koşullarında çalışabilecek kadar sağlam ve dayanıklı,
•Ekip çalışması yapabilen, sorumluluk
sahibi
•İş disiplinine sahip, iş güvenliğine
dikkat eden,
•Sistemli düşünebilen, organizasyon
yeteneği yüksek,
•İş-işçi güvenliğine karşı duyarlı,
•Çevre dostu tarım sistemlerini
benimseyen,
•İnsanlarla iyi iletişim kurabilen,
•Pratik, sabırlı, saygılı, nazik, dikkatli, düzenli, araştırmacı, güler yüzlü
•Güncel gelişmeleri ve
yetiştiricilikle ilgili yenilikleri takip eden,
•Tarım alet ve donanımlarını
kullanabilecek yeterlilikte mesleki eğitim almış
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Endüstriyel Meyve ve Sebze
Yetiştiricisi genellikle açık arazi, sera, bağ ve bahçe de görev yapar. Çalışma
ortamı sıcak, soğuk, çamurlu, tozlu ve nemli olabilir. İşler genel olarak
ayakta ve gündüzleri yapılır. Bu mesleği yürütenler işverenler, ziraat
mühendisleri, çiftçiler, zirai ilaç, gübre ve tohum bayileri, araştırma
enstitüleri, meyve ve sebze komisyoncuları ile iletişimde bulunurlar. Aşı ve
budama hasat işleri için mevsimlik çalışma söz konusu olabilir. Çalışma
esnasında dikkatli olmadıkları takdirde zirai ilaç kaynaklı zehirlenme, böcek
sokması, güneş çarpmaları, düşmeler, makas veya bıçak kesmesi gibi kazalarla
karşılaşabilirler.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi mesleki ve teknik
ortaöğretim okul/kurumlarının Tarım Teknolojileri alanı “Endüstriyel Meyve ve
Sebze Yetiştiriciliği” dalında verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
•Ortaokulu tamamlamış olmak,
•Milli Eğitim Bakanlığınca okul
türlerine ve alan/dala göre belirlenen giriş koşullarını taşımak.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
•Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır.
•Ortak genel kültür dersleri 9.
sınıfta verilmekte olup yıl sonunda öğrenci alanını belirler.
•Alanda yer alan tüm dallara yönelik
ortak yeterlikleri kazandıran dersler ağırlıklı olarak 10. sınıfta
verilmektedir.
•10. sınıfın sonunda, bölgesel ve
sektörel ihtiyaçlar, okulun donanımı, öğretmen ve fizikî kapasitesi ile
öğrencilerin ilgi ve istekleri de dikkate alınarak dal seçimi yapılmaktadır.
•Dala ait yeterlikleri içeren dersler
11. ve 12. sınıfta verilmektedir.
•Mesleki eğitim, okulda
teorik/uygulamalı, işletme ve atölye ortamlarında ise uygulamalı olarak
verilmektedir.
EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA
Meslek eğitimini bitirenlere meslek
lisesi diploması verilmektedir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Endüstriyel meyve ve sebze
yetiştiriciliği dalından mezun olanlar, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda,
belediyelerde, Toprak Mahsulleri Ofisinde, Ziraat Odalarında, Tarımsal amaçlı
Kooperatif ve Üretici Birliklerinde, Üniversitelere bağlı üretme
çiftliklerinde, meyvecilik işletmelerinde, sebzecilik işletmelerinde, bağcılık
işletmelerinde, fide ve fidan üretim firmalarında, üretim seralarında, özel
tarım işletmelerinde, zirai ilaç, gübre ve tohum bayilerinde, tarımsal amaçlı
ithalat ve ihracat firmalarında ve üniversitelerde iş bulma imkânları vardır.
Ayrıca kendi işyerlerini de açabilirler.
EĞİTİM SÜRESİNCE KAZANÇ
3308 sayılı “Mesleki Eğitim Kanunu”
gereğince, işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere, işletmelerce asgari
ücretin net %15 veya %30’undan az olmamak üzere ücret verilir. Eğitim gören
öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri
devletçe karşılanır. Öğrenciler, mesleki eğitim yaptıkları işletmelerin sosyal
imkânlarından faydalanır.
EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
Kamu kurum ve kuruluşlarında 657 Sayılı
Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre aylık alırlar. Ücretler kıdeme göre ve
yıllık belirlenen oranlarda artış göstermektedir. Özel sektörde ise asgari ücret ile işe
başlamakta, daha sonra işverenler ile yaptıkları anlaşmalara veya sözleşmelere göre
asgari ücretin 2-3 katı oranında ücret alabilmektedirler.
MESLEKİ EĞİTİMDE İLERLEME
Meslek liselerinin Tarım Teknolojileri
alanı “Endüstriyel Meyve ve Sebze Yetiştiriciliği” dalından mezun olanlar
istedikleri takdirde ÖSYS kılavuzunda belirtilen ön lisans programlarına
sınavsız geçiş için başvurabilirler. Ayrıca mezunlar, yükseköğretime giriş
sınavlarında başarılı oldukları takdirde, ÖSYS kılavuzunda belirtilen
programlara yerleştirilebilirler.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder