TANIM
Kanatlı hayvan yetiştiriciliği yapılan
başta tavuk olmak üzere hindi, kaz, ördek, deve kuşu, bıldırcın, güvercin,
sülün, keklik ve süs kuşları işletmelerinde üretim, laboratuvar ve kesim
aşamasında çalışan kişidir.
GÖREVLER
•Üretimde kullanılacak araç gereçlerin
ön hazırlığını yapar,
•Ortamın temiz ve düzenli olmasını
sağlar,
•İşletmedeki kanatlı hayvanların
bakımı ve beslenmesi ile ilgili çalışmalar yapar,
•Kuluçka çalışması yapar,
•Kesim çalışmalarında görev alır,
•Hastalık belirtisi gösteren kanatlı
hayvanların bakımını sağlar,
•En üst düzeyde verim alabilmek için
yem analizleri yapar,
•Bakteriyolojik ve serolojik analizler
için kanatlı hayvanlardan biyolojik materyal alır, analiz için ilgili
laboratuvarlara gönderilmesini sağlar,
•Ürünlerin pazarlanması çalışmalarında
görev alır,
•Sağlık Bakanlığının öngördüğü kalite
standartlarına uygun üretim çalışmalarında bulunur ve bunları kayıt altına
alır.
KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN
•Kuluçhane makineleri, yumurta işletme
ünitesi, yumurta konvöryelleri ve moba makineleri,
•Kesimhane işletmesi kesim hattı
makineleri, bakteriyoloji ve seroloji laboratuvar bölümü elisa cihazları,
•Otoklav ve tüm bakteriyolojik ve
serolojik analizler için kullanılacak makineler
•Yem laboratuvarı tüm yem analizleri
için gereken makineler vs.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
•Biyolojiyi seven ve bu alanda
başarılı,
•Hayvan yetiştirmekten hoşlanan,
•Görme duyusu ve belleği güçlü, ince
ayrıntıları görebilen,
•Yönergelere uygun çalışabilen,
sorumluluk sahibi,
•Yaptığı işlerde dikkatli, titiz ve
tedbirli,
•Başkalarıyla işbirliği yaparak
çalışabilen,
•Yenilik ve gelişmelere açık, zamanı
iyi kullanabilen,
•Bedenen sağlıklı ve dayanıklı,
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Endüstriyel Tavukçuluk Teknikerleri
kuluçka, yumurta işletme ünitesi, kesimhane, laboratuvar gibi kapalı ortamda
çalışabileceği gibi damızlık kümesleri (talaş altlıklı tozlu), ticari yumurta
kümesleri, kafesli hayvan bulunan ortamlarda çalışabilir. Zaman zaman toz ve
koku olabilir. Endüstriyel Tavukçuluk Teknikerleri çalışırken, veteriner hekim,
ziraat mühendisi, biyolog ve meslektaşları ile birlikte çalışmaktadırlar.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslek eğitimi, meslek
yüksekokullarının ”Endüstriyel Tavukçuluk” bölümünde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
•Lise veya dengi okul mezunu olmak,
•Meslek liselerinin, ÖSYS kılavuzunda
belirtilen bölümlerinden mezun olanlar “Endüstriyel Tavukçuluk” önlisans
programına sınavsız geçiş için başvurabilirler.
•Ayrıca mezunlar, yükseköğretime giriş
sınavlarında başarılı oldukları takdirde, ÖSYS kılavuzunda belirtilen
programlara yerleştirilebilirler.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır.
Mesleğin eğitim içeriği; etlik piliç, yumurta tavukçuluğu, hindi yetiştirme,
bıldırcın üretimi, yemler bilgisi, kanatlı hayvan besleme, kuluçkacılık, kümes
ve ekipmanlar, kesimhaneler, laboratuvar, ürün işleme, tavuk hastalıları ve
sağlık koruma gibi temel konuları içermektedir.
EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA
Eğitimi başarıyla tamamlayanlara
Endüstriyel Tavukçuluk önlisans diploması verilmektedir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Kanatlı hayvan sektörü gelişen bir
çalışma alanıdır ve bu alanda yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.
Endüstriyel Tavukçuluk Teknikerlerinin, resmi ve özel sektör ile ilgili
çiftliklerde, kanatlı hayvan yetiştirmede kullanılan alet ve ekipmanların
üretim ve pazarlama birimlerinde iş bulma olanakları vardır. Endüstriyel
Tavukçuluk Teknikerleri kendi çiftliklerini kurarak üretim de yapabilirler.
EĞİTİM SÜRESİNCE KAZANÇ
Mesleki eğitim süresinde kazanç söz
konusu değildir. Ancak koşulları uygun öğrenciler, Kredi Yurtlar Kurumunca
verilen öğrenim ve harç kredisinden yararlanabilirler. Eğitim süresince
işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler 40 iş günü ücretsiz staj
yapmaktadır.
EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
Endüstriyel Tavukçuluk Teknikerlerinin
kazançları, çalışılan işletmeye ve kişinin bilgi, beceri ve deneyimine göre
değişiklik gösterebilmektedir. Genellikle kazançlarının asgari ücret ila asgari
ücretin 2 katı arasında değişmekte olduğu söylenebilir.
MESLEKİ EĞİTİMDE İLERLEME
“Endüstriyel Tavukçuluk” önlisans programını başarıyla tamamlayan
öğrenciler, “Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavında (DGS)” başarılı oldukları
takdirde; ÖSYS kılavuzunda belirtilen programlara kontenjan dâhilinde dikey
geçiş yapabilirler.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder