Sayfalar

ET VE ET ÜRÜNLERİ İŞLEMECİSİ

TANIM

Hayvanı kesme, yüzme, eti parçalama işiyle birlikte, sosis, salam, pastırma, sucuk vb. ürünleri imal eden kişiye “Et ve Et Ürünleri İşlemecisi” denir.

GÖREVLER

•Kesimlik hayvanların seçimini yapar, hayvan alım bağlantısını kurar,
•Seçilen hayvanın kesimini ve yüzümünü yapar,
•Etlerin soğutulma ve muhafaza yöntemlerini uygular,
•Kesilmiş hayvan gövdelerini parçalar,
•Baharat, renk ve katkı maddelerini usulüne uygun kullanır,
•Sucuk teknolojisinde, fermente sucukları hazırlar,
•Etlerin salamura edilmesi ve pastırma üretimi ile ilgili işleri yapar,
•Pişirilmiş ve kızartılmış sucuk hazırlar, haşlanmış sucuk, sosis, salam yapar,
•Hamburger, İnegöl köfte, füme dil, jöle işkembe, kavurma ve et konservesi yapar,
•Kullandığı araç ve gereç ve makinelerin bakım ve temizliğini yapar.

KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN

•Bıçaklar (kesim, yüzüm bıçağı gibi),
•Satır,
•Masat,
•Tezgâh tahtası ve masalar,
•Makineler (kıyma, karıştırma, doldurma makinesi gibi),
•Tartılar,
•Etiketleme ve koli bantlama makinesi,
•Pişirme ve kavurma kazanları,
•Et kapları ve kancalar,
•Buzdolapları,
•Her tür baharat ve katkı maddeleri

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

•Vücut yapısı güçlü ve sağlıklı,
•Herhangi bir bulaşıcı hastalığı olmayan,
•Kana, ete ve kokuya karşı alerjisi olmayan, kandan korkmayan,
•Kişisel temizlik kurallarını çok iyi bilen ve uygulayan,
•Çok dikkatli, temiz ve tertipli,
•El becerisi olan,
•Gözlerini ve ellerini birlikte uyumlu kullanabilen

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Et ve Et Ürünleri İşlemecileri kapalı ortamlarda çalışırlar. Çalışma ortamı serin (-17 ile +10 derece arasında ) ve kaygandır. Kan, et ve baharat kokuları vardır. Kullanılan kesici aletlerden dolayı elini kesme riski vardır. Giysileri ve çalıştığı yerde kan lekeleri olur ve ıslaktır. Bu nedenle, temizlik ve sağlık kurallarına çok dikkat etmesi, dikkatli ve tertipli çalışması, çalışma ortamını her zaman temiz tutmaya özen göstermesi gerekir.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde “Yiyecek-İçecek Hizmetleri” alanı “Et ve Et Ürünleri İşlemeciliği” dalında kalfalık ve ustalık eğitimleri verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

•En az ortaokulu tamamlamış, açık lise veya açık meslek liselerinden birine kayıt yaptırmış olmak,
•Bünyesi ve sağlık durumu mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,
•14 yaşını doldurmuş, 19 yaşından gün almamış olmak. Ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitiminden geçmemiş olanlar yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir.
•Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri bulmak ve işveren ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Mesleğin eğitim süresi ilköğretim mezunu olanlarda 2 yıl, lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda ise 1 yıldır. 3308 Sayılı Mesleki Eğitimi Kanunu'na göre meslek liselerinin öğrencileri teorik eğitimlerini haftada iki gün okulda, pratik eğitimlerini haftada üç gün işletmelerde yaparlar. Mesleki eğitim merkezlerinde ise haftanın 1 günü mesleki eğitim merkezlerinde teorik eğitim, diğer günler ise işyerlerinde pratik (uygulamalı) eğitim görürler.

Kalfalık, Ustalık Meslek Dersleri: Çıraklık ve mesleki eğitim kapsamında ders programı genel bilgi dersleri ile meslek bilgisi derslerinden oluşmaktadır. Meslek derslerinde; kullanılan makine, teçhizat, araç-gerecin tanıtılması, tekniğe uygun olarak kullanılması, bunların temizlik ve bakımlarının yapılması, norm yazı yazma, serbest elle ve takım kullanarak mesleği ile ilgili çizimlerin yapılması, çizimi tamamlanmış plan ve projelerin okunmasının yanı sıra, İşletme Bilgisi ve İş Güvenliği hakkında da bilgiler verilmektedir. Teorik olarak verilen bilgilerin yanında, işyerinde de usta öğreticinin gözetimi altında pratik çalışması yapılmaktadır.

EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA

Çıraklık eğitimini tamamlayanlara eğitim sonunda katıldıkları kalfalık sınavında başarılı olmaları halinde “Kalfalık Belgesi” ve “Kalfa” unvanı verilir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Et ve et ürünleri işlemecisi, et ve et ürünlerinin üretiminin ve satışının yapıldığı her yerde çalışabilirler. Bunlar, et entegre tesisleri, marketlerin et ve şarküteri reyonları, kamuya ve özel şirkete ait kesim haneler, tavuk çiftlikleri vb.dir. Ustalık eğitimini tamamlayarak ustalık belgesi alanlar kendi işyerlerini de açabilirler.

EĞİTİM SÜRESİNCE KAZANÇ

3308 sayılı “Mesleki Eğitim Kanunu” gereğince, işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere, işletmelerce asgari ücretin net tutarının %15 veya %30’undan az olmamak üzere ücret verilir. Eğitim gören öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanır. Öğrenciler, mesleki eğitim yaptıkları işletmelerin sosyal imkânlarından faydalanır.

EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

Eğitim tamamlandıktan sonra, özellikle deneme süresinde asgari ücretle çalışmaya başlar. Toplu iş sözleşmesinin uygulandığı iş yerlerinde ise ücret, toplu iş sözleşmesine göre belirlenir.

MESLEKİ EĞİTİMDE İLERLEME

Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. İlköğretim (ortaokul) mezunu kalfa ve ustalar, mesleki ve teknik açık öğretim lisesine devam ederek, meslek lisesi diploması alabilirler. Mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 2 yıldır.

İŞ HAYATINDA İLERLEME

Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder