TANIM
Hayvanı kesme, yüzme, eti parçalama
işiyle birlikte, sosis, salam, pastırma, sucuk vb. ürünleri imal eden kişiye
“Et ve Et Ürünleri İşlemecisi” denir.
GÖREVLER
•Kesimlik hayvanların seçimini yapar,
hayvan alım bağlantısını kurar,
•Seçilen hayvanın kesimini ve yüzümünü
yapar,
•Etlerin soğutulma ve muhafaza
yöntemlerini uygular,
•Kesilmiş hayvan gövdelerini parçalar,
•Baharat, renk ve katkı maddelerini
usulüne uygun kullanır,
•Sucuk teknolojisinde, fermente
sucukları hazırlar,
•Etlerin salamura edilmesi ve pastırma
üretimi ile ilgili işleri yapar,
•Pişirilmiş ve kızartılmış sucuk
hazırlar, haşlanmış sucuk, sosis, salam yapar,
•Hamburger, İnegöl köfte, füme dil,
jöle işkembe, kavurma ve et konservesi yapar,
•Kullandığı araç ve gereç ve
makinelerin bakım ve temizliğini yapar.
KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN
•Bıçaklar (kesim, yüzüm bıçağı gibi),
•Satır,
•Masat,
•Tezgâh tahtası ve masalar,
•Makineler (kıyma, karıştırma,
doldurma makinesi gibi),
•Tartılar,
•Etiketleme ve koli bantlama makinesi,
•Pişirme ve kavurma kazanları,
•Et kapları ve kancalar,
•Buzdolapları,
•Her tür baharat ve katkı maddeleri
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
•Vücut yapısı güçlü ve sağlıklı,
•Herhangi bir bulaşıcı hastalığı
olmayan,
•Kana, ete ve kokuya karşı alerjisi
olmayan, kandan korkmayan,
•Kişisel temizlik kurallarını çok iyi
bilen ve uygulayan,
•Çok dikkatli, temiz ve tertipli,
•El becerisi olan,
•Gözlerini ve ellerini birlikte uyumlu
kullanabilen
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Et ve Et Ürünleri İşlemecileri kapalı
ortamlarda çalışırlar. Çalışma ortamı serin (-17 ile +10 derece arasında ) ve
kaygandır. Kan, et ve baharat kokuları vardır. Kullanılan kesici aletlerden
dolayı elini kesme riski vardır. Giysileri ve çalıştığı yerde kan lekeleri olur
ve ıslaktır. Bu nedenle, temizlik ve sağlık kurallarına çok dikkat etmesi,
dikkatli ve tertipli çalışması, çalışma ortamını her zaman temiz tutmaya özen
göstermesi gerekir.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Yeterli müracaat
olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde “Yiyecek-İçecek Hizmetleri”
alanı “Et ve Et Ürünleri İşlemeciliği” dalında kalfalık ve ustalık eğitimleri
verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
•En az ortaokulu tamamlamış, açık lise
veya açık meslek liselerinden birine kayıt yaptırmış olmak,
•Bünyesi ve sağlık durumu mesleğin
gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,
•14 yaşını doldurmuş, 19 yaşından gün
almamış olmak. Ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık
eğitiminden geçmemiş olanlar yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak
düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir.
•Eğitim görmek istediği meslekte bir
işyeri bulmak ve işveren ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gerekmektedir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi ilköğretim
mezunu olanlarda 2 yıl, lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş
olanlarda ise 1 yıldır. 3308 Sayılı Mesleki Eğitimi Kanunu'na göre meslek
liselerinin öğrencileri teorik eğitimlerini haftada iki gün okulda, pratik
eğitimlerini haftada üç gün işletmelerde yaparlar. Mesleki eğitim merkezlerinde
ise haftanın 1 günü mesleki eğitim merkezlerinde teorik eğitim, diğer günler
ise işyerlerinde pratik (uygulamalı) eğitim görürler.
Kalfalık, Ustalık Meslek Dersleri:
Çıraklık ve mesleki eğitim kapsamında ders programı genel bilgi dersleri ile
meslek bilgisi derslerinden oluşmaktadır. Meslek derslerinde; kullanılan
makine, teçhizat, araç-gerecin tanıtılması, tekniğe uygun olarak kullanılması,
bunların temizlik ve bakımlarının yapılması, norm yazı yazma, serbest elle ve
takım kullanarak mesleği ile ilgili çizimlerin yapılması, çizimi tamamlanmış
plan ve projelerin okunmasının yanı sıra, İşletme Bilgisi ve İş Güvenliği
hakkında da bilgiler verilmektedir. Teorik olarak verilen bilgilerin yanında,
işyerinde de usta öğreticinin gözetimi altında pratik çalışması yapılmaktadır.
EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA
Çıraklık eğitimini tamamlayanlara
eğitim sonunda katıldıkları kalfalık sınavında başarılı olmaları halinde
“Kalfalık Belgesi” ve “Kalfa” unvanı verilir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Et ve et ürünleri işlemecisi, et ve et
ürünlerinin üretiminin ve satışının yapıldığı her yerde çalışabilirler. Bunlar,
et entegre tesisleri, marketlerin et ve şarküteri reyonları, kamuya ve özel
şirkete ait kesim haneler, tavuk çiftlikleri vb.dir. Ustalık eğitimini
tamamlayarak ustalık belgesi alanlar kendi işyerlerini de açabilirler.
EĞİTİM SÜRESİNCE KAZANÇ
3308 sayılı “Mesleki Eğitim Kanunu”
gereğince, işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere, işletmelerce asgari
ücretin net tutarının %15 veya %30’undan
az olmamak üzere ücret verilir. Eğitim gören öğrencilerin iş kazası ve meslek
hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanır. Öğrenciler,
mesleki eğitim yaptıkları işletmelerin sosyal imkânlarından faydalanır.
EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
Eğitim tamamlandıktan sonra, özellikle
deneme süresinde asgari ücretle çalışmaya başlar. Toplu iş sözleşmesinin
uygulandığı iş yerlerinde ise ücret, toplu iş sözleşmesine göre belirlenir.
MESLEKİ EĞİTİMDE İLERLEME
Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa
olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de
devam edebilirler. İlköğretim (ortaokul) mezunu kalfa ve ustalar, mesleki ve
teknik açık öğretim lisesine devam ederek, meslek lisesi diploması alabilirler.
Mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 2 yıldır.
İŞ HAYATINDA İLERLEME
Meslekte usta ve usta öğretici
unvanlarına yükselmek mümkündür. Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları
işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak
çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması
zorunludur.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder