Sayfalar

ET VE ÜRÜNLERİ TEKNİKERİ

TANIM

Et ve et ürünlerinin sağlık koşullarına uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması, depolanması, taşınması ve tüketiciye ulaşması işlemlerini yürüten kişidir.

GÖREVLER

•Ambalaj materyalini seçer ve ambalajlama yapımını kontrol eder,
•Sağlık açısından ürünlerin zararlı olup olmadıklarını belirlemek için fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik analizler yapar,
•Kaçak kesimlerin önlenmesi için tedbir alınmasında yardımcı olur,
•Etin teknolojik kurallara göre üretilmesini sağlar ve uygular, depolama şartlarını belirler (sıcaklık, nispi nem, hava hızı),
•Sucuk, salam sosis vb. üretiminde teknolojik şartları sağlar.

KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN

•Laboratuvar malzemeleri,
•Fiziko-kimyasal, duyusal analiz cihazları,
•Kimyasal maddeler
•Bilgisayar

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

•Kimya ve biyoloji konularına ilgili ve bu alanda başarılı,
•Bedence sağlam,
•Görme, tat ve koku alma duyuları gelişmiş olan,
•Dikkatli ve sorumluluk sahibi,

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Et Endüstrisi Teknikerleri et işletme laboratuvarlarında ve et ürünleri üreten fabrikalarda görev yaparlar. Laboratuvar ortamı temiz ve üretim yapılan yer de sağlığa uygundur. Bu meslekte çalışan elemanlar Veterinerler, Gıda Mühendisleri, Kimya Mühendisleri ve Biyologlarla iletişimde bulunurlar.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Meslek eğitimi, üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının “Et ve Ürünleri Teknolojisi” bölümünde verilmektedir. 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

•Lise veya dengi okul mezunu olmak,
•Meslek liselerinin, ÖSYS kılavuzunda belirtilen bölümlerinden mezun olanlar “Et ve Ürünleri Teknolojisi” önlisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler.
•Ayrıca mezunlar, yükseköğretime giriş sınavlarında başarılı oldukları takdirde, ÖSYS kılavuzunda belirtilen programlara yerleştirilebilirler.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Bu mesleğin eğitimi lise eğitimi üzerine 2 yıldır. Eğitim süresince; Et ve ürünleri teknolojisi programı ön lisans düzeyinde 4 yarıyıllık dönemlerden oluşmaktadır. 1.yılın sonunda 8 hafta, 2.yılın sonunda 7 hafta staj yapılmaktadır.

EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA

Eğitimini başarı ile tamamlayanlara ‘Et ve Ürünleri Teknolojisi’ önlisans diploması verilmektedir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Et ve Ürünleri teknikerleri, et sanayii ile ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman Bakanlığı Hayvan Sağlığı Bölümü, Et ve Balık Kurumu, belediye mezbahaları ve özel sektör kuruluşlarında yem fabrikaları, tavuk çiftlikleri, beyaz et fabrikaları, alabalık üretim tesisleri, özel çiftlikler, et işletmeleri, sucuk-salam-sosis imalathaneleri vb. iş bulabilirler.

EĞİTİM SÜRESİNCE KAZANÇ

Eğitim süresince herhangi bir maddi kazanç söz konusu değildir. Öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilen öğrenim ve harç kredisinden yararlanabilirler. Kredi ve Yurtlar kurumuna ait yurtlarda barınma ihtiyacını giderebilirler. Ayrıca kamu ve özel kuruluşların sağladığı burs imkânlarından yararlanabilmektedirler.

EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

Eğitim sonrası mezunların ücret düzeyi özel sektörde işletmenin büyüklüğüne, kişinin iş deneyimlerine ve bölgesel arz-talep koşullarına göre değişkenlik taşımaktadır. Ortalama asgari ücretin 3-4 katı arasında ücretler değişmektedir.  Kamu kurum ve kuruluşlarındaki istihdamlarında ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre ücret alırlar. Kıdeme göre ve yıllık belirlenen oranlara göre ücret artışları yapılmaktadır.

MESLEKİ EĞİTİMDE İLERLEME

Et ve Ürünleri Teknolojisi önlisans programını başarıyla tamamlayan öğrenciler, “Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavında (DGS)” başarılı oldukları takdirde; ÖSYS kılavuzunda belirtilen programlara kontenjan dâhilinde dikey geçiş yapabilirler.

İŞ HAYATINDA İLERLEME

Kamuda çalışan et ve ürünleri teknikerleri, yükselme sınavlarına girerek şef ya da yönetimde görev alabilirler. Özel sektörde ise yine ustabaşılık veya vardiya amirliği gibi idari görevleri yapabilirler. Özel sektöre ait kırmızı ve beyaz et işleyen işletmelerde görev alabilmelerinin yanı sıra kendi işyerlerini de kurabilmektedir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder