TANIM
Et ve et ürünlerinin sağlık
koşullarına uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması, depolanması, taşınması ve
tüketiciye ulaşması işlemlerini yürüten kişidir.
GÖREVLER
•Ambalaj materyalini seçer ve
ambalajlama yapımını kontrol eder,
•Sağlık açısından ürünlerin zararlı
olup olmadıklarını belirlemek için fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik analizler
yapar,
•Kaçak kesimlerin önlenmesi için
tedbir alınmasında yardımcı olur,
•Etin teknolojik kurallara göre
üretilmesini sağlar ve uygular, depolama şartlarını belirler (sıcaklık, nispi
nem, hava hızı),
•Sucuk, salam sosis vb. üretiminde
teknolojik şartları sağlar.
KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN
•Laboratuvar malzemeleri,
•Fiziko-kimyasal, duyusal analiz
cihazları,
•Kimyasal maddeler
•Bilgisayar
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
•Kimya ve biyoloji konularına ilgili
ve bu alanda başarılı,
•Bedence sağlam,
•Görme, tat ve koku alma duyuları
gelişmiş olan,
•Dikkatli ve sorumluluk sahibi,
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Et Endüstrisi Teknikerleri et işletme
laboratuvarlarında ve et ürünleri üreten fabrikalarda görev yaparlar.
Laboratuvar ortamı temiz ve üretim yapılan yer de sağlığa uygundur. Bu meslekte
çalışan elemanlar Veterinerler, Gıda Mühendisleri, Kimya Mühendisleri ve
Biyologlarla iletişimde bulunurlar.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslek eğitimi, üniversitelere bağlı
meslek yüksekokullarının “Et ve Ürünleri Teknolojisi” bölümünde
verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
•Lise veya dengi okul mezunu olmak,
•Meslek liselerinin, ÖSYS kılavuzunda
belirtilen bölümlerinden mezun olanlar “Et ve Ürünleri Teknolojisi” önlisans
programına sınavsız geçiş için başvurabilirler.
•Ayrıca mezunlar, yükseköğretime giriş
sınavlarında başarılı oldukları takdirde, ÖSYS kılavuzunda belirtilen
programlara yerleştirilebilirler.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Bu mesleğin eğitimi lise eğitimi
üzerine 2 yıldır. Eğitim süresince; Et ve ürünleri teknolojisi programı ön
lisans düzeyinde 4 yarıyıllık dönemlerden oluşmaktadır. 1.yılın sonunda 8
hafta, 2.yılın sonunda 7 hafta staj yapılmaktadır.
EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA
Eğitimini başarı ile tamamlayanlara
‘Et ve Ürünleri Teknolojisi’ önlisans diploması verilmektedir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Et ve Ürünleri teknikerleri, et
sanayii ile ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman Bakanlığı Hayvan
Sağlığı Bölümü, Et ve Balık Kurumu,
belediye mezbahaları ve özel sektör kuruluşlarında yem fabrikaları, tavuk
çiftlikleri, beyaz et fabrikaları, alabalık üretim tesisleri, özel çiftlikler,
et işletmeleri, sucuk-salam-sosis imalathaneleri vb. iş bulabilirler.
EĞİTİM SÜRESİNCE KAZANÇ
Eğitim süresince herhangi bir maddi
kazanç söz konusu değildir. Öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından
verilen öğrenim ve harç kredisinden yararlanabilirler. Kredi ve Yurtlar
kurumuna ait yurtlarda barınma ihtiyacını giderebilirler. Ayrıca kamu ve özel
kuruluşların sağladığı burs imkânlarından yararlanabilmektedirler.
EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
Eğitim sonrası mezunların ücret düzeyi
özel sektörde işletmenin büyüklüğüne, kişinin iş deneyimlerine ve bölgesel
arz-talep koşullarına göre değişkenlik taşımaktadır. Ortalama asgari ücretin
3-4 katı arasında ücretler değişmektedir.
Kamu kurum ve kuruluşlarındaki istihdamlarında ise 657 sayılı Devlet
Memurları Kanununa göre ücret alırlar. Kıdeme göre ve yıllık belirlenen
oranlara göre ücret artışları yapılmaktadır.
MESLEKİ EĞİTİMDE İLERLEME
Et ve Ürünleri Teknolojisi önlisans
programını başarıyla tamamlayan öğrenciler, “Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş
Sınavında (DGS)” başarılı oldukları takdirde; ÖSYS kılavuzunda belirtilen
programlara kontenjan dâhilinde dikey geçiş yapabilirler.
İŞ HAYATINDA İLERLEME
Kamuda çalışan et ve ürünleri
teknikerleri, yükselme sınavlarına girerek şef ya da yönetimde görev alabilirler.
Özel sektörde ise yine ustabaşılık veya vardiya amirliği gibi idari görevleri
yapabilirler. Özel sektöre ait kırmızı ve beyaz et işleyen işletmelerde görev
alabilmelerinin yanı sıra kendi işyerlerini de kurabilmektedir.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder