TANIM
Ticari fırın, lokanta veya
pastanelerde, ekmek, kek, pasta veya börek, pide gibi, fırında pişirilen
yiyecek maddeleri imal eden kişidir.
GÖREVLER
•Ekmek, börek vb. için hamuru yoğurur,
•Maya ve hamurdan dolayı meydana gelen
fazla gazları çıkarmak için hamuru elleriyle yoğurur ve şekillendirir,
•Hamurun kıvamını gözler ve elleri ile
kontrol eder,
•Hamuru bıçakla veya makine ile
istenilen boylarda keser,
•Şekillendirilmiş hamuru tepsilere
veya tablalara koyar,
•Hamuru belirli bir kabarma haddine
ulaşıncaya kadar beklettikten sonra uzun saplı ağaç kürekler kullanarak fırına
sürer,
•Termostat veya rutubet tesisatını
ayarlamak suretiyle fırının sıcaklığını kontrol eder,
•Fırında kalma süresine dikkat ederek
veya fırındaki maddenin görünüşüne bakarak pişme kıvamını gözler,
•Pişme süresi sonunda fırının kapağını
açarak fırın küreği ile pişen maddeleri (ekmek vb.) çıkartır,
•Pişme durumunu eliyle kontrol eder,
•Gerektiğinde fırının bakım ve
temizliğini yapar.
KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN
•Un, su, tuz, şeker, yumurta, yağ,
maya, susam, hamur, pekmez, tahin, içli pide malzemeleri,
•Uzun saplı ağaç kürek, odun,
•Terazi termometre,
•Hamur teknesi,
•Hamur yoğurma kazanı, hamur tahtası,
•Hamur tezgâhı,
•Hamur kesme aleti (keski),
•Sarmaşık ocak
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
•El becerisine sahip,
•El ve parmaklarını ustalıkla
kullanabilen,
•El ve gözü eşgüdümle kullanabilme
yeteneklerine sahip,
•Yeni şeyleri denemekten hoşlanan,
•Temizlik ve tertibe önem veren,
•Bedence güçlü
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Fırıncılar, fırınlarda, ekmek
fabrikalarında, makarna, bisküvi gibi unlu ürünler üreten işletmelerde görev
yaparlar. Çalışma ortamı unlu, kokulu, sıcak ve gürültülüdür. Fırıncılar
birinci derecede malzeme ve makinelerle ilgilidirler.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Yeterli müracaat
olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde “Yiyecek-İçecek Hizmetleri”
alanı “Fırıncılık” dalında kalfalık ve ustalık eğitimleri verilmektedir.
Mesleğin eğitimi bazı yerlerde mesleki eğitim merkezlerinde verilmesine karşın,
büyük bir bölümü halen geleneksel eğitim şekli olan "Usta-Çırak"
usulü ile işbaşında öğrenilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
•En az ortaokulu tamamlamış, açık lise
veya açık meslek liselerinden birine kayıt yaptırmış olmak,
•Bünyesi ve sağlık durumu mesleğin
gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,
•14 yaşını doldurmuş, 19 yaşından gün
almamış olmak. Ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık
eğitiminden geçmemiş olanlar yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak
düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir.
•Eğitim görmek istediği meslekte bir
işyeri bulmak ve işveren ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gerekmektedir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi ilköğretim
mezunu olanlarda 3 yıl, lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş
olanlarda ise 1,5 yıldır. 3308 Sayılı Mesleki Eğitimi Kanunu'na göre meslek
liselerinin öğrencileri teorik eğitimlerini haftada iki gün okulda, pratik
eğitimlerini haftada üç gün işletmelerde yaparlar. Mesleki eğitim merkezlerinde
ise haftanın 1 günü mesleki eğitim merkezlerinde teorik eğitim, diğer günler
ise işyerlerinde pratik (uygulamalı) eğitim görürler.
Kalfalık, Ustalık Meslek Dersleri:
Çıraklık ve mesleki eğitim kapsamında ders programı genel bilgi dersleri ile
meslek bilgisi derslerinden oluşmaktadır. Meslek derslerinde; kullanılan
makine, teçhizat, araç-gerecin tanıtılması, tekniğe uygun olarak kullanılması,
bunların temizlik ve bakımlarının yapılması, norm yazı yazma, serbest elle ve
takım kullanarak mesleği ile ilgili çizimlerin yapılması, çizimi tamamlanmış
plan ve projelerin okunmasının yanı sıra, İşletme Bilgisi ve İş Güvenliği
hakkında da bilgiler verilmektedir. Teorik olarak verilen bilgilerin yanında,
işyerinde de usta öğreticinin gözetimi altında pratik çalışması yapılmaktadır.
Geleneksel eğitimde (usta-çırak) belli
ve kesin bir süreden bahsetmek mümkün değildir. Adayın genel kavrama, öğrenme
yeteneği ve isteğine göre bu süre 2 ile 3 yıl arasında değişiklik arz eder.
Mesleki eğitim merkezlerinde verilen eğitimde;
•İş emniyeti ve çevre temizliği ile
ilgili dikkat edilecek hususlar,
•İşyerindeki aletlerin ve malzemenin
tanıtımı, kullanımı, bakımı ve temizlenmesi,
•Hangi alet ve maddelerle hangi
yerlerin temizlenmesi gerektiği ve dikkat edilecek hususlar,
•Hamurun yapılmasında dikkat edilecek
temizlik kuralları hakkında bilgi edinirler.
•Hamurun yapılış teknikleri ve katkı
maddelerinin tanımı,
•Hamur çevirme teknikleri,
•Hamur kesme teknikleri,
•Hamur açma teknikleri,
•Ekmek, kek ve pastaların yapılış
tekniklerini öğrenirler.
•Açılan hamurları şekillendirme
teknikleri (tırnak vurma vb.),
•Fırın sıcaklığını ayarlama,
•Fırına ekmek sürme ve çıkarma
teknikleri,
•Ekmeğin pişirim süresi, gözlem ve
kontrol tekniklerini öğrenirler,
Mesleki eğitim merkezlerine devam eden
öğrenciler bu konuların yanında genel kültür derslerini de alırlar.
EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA
Çıraklık eğitimini tamamlayanlara
eğitim sonunda katıldıkları kalfalık sınavında başarılı olmaları halinde
“Kalfalık Belgesi” ve “Kalfa” unvanı verilir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Fırıncı, ekmek fabrikalarında, ticari
fırınlarda, lokantalarda, pastanelerde, turistik otellerde çalışabilir.
Teknolojinin gerektirdiği yeniliklere uygun elemana ihtiyaç vardır. Özellikle
de modern eğitim (okul-işletme) görmüş elemana her zaman gereksinim olacaktır.
Modern araç ve gereç ile makinelerin kullanımları bedenen yapılan işlerin
azalmasına dolayısıyla çalışanların sayısında da bir düşmeye neden olmaktadır.
Yeterli sermaye ve deneyime sahip olanlar kendi işyerlerini açabilirler.
EĞİTİM SÜRESİNCE KAZANÇ
3308 sayılı “Mesleki Eğitim Kanunu”
gereğince, işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere, işletmelerce asgari
ücretin net tutarının %15 veya %30’undan
az olmamak üzere ücret verilir. Eğitim gören öğrencilerin iş kazası ve meslek
hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanır. Öğrenciler,
mesleki eğitim yaptıkları işletmelerin sosyal imkânlarından faydalanır.
EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
Mesleki eğitim sonrasında iş
piyasasında asgari ücretle iş bulabilirler. Ücret kişinin deneyimine ve
işyerinin durumuna göre değişiklik göstermektedir. Genellikle asgari ücretin
2-3 katı kadar ücret almaktadırlar. Kendine ait işyeri olan meslek
elemanlarının kazanç durumu aldıkları siparişe ve yaptıkları işe göre
değişmektedir. Kendi işyeri olanların kazanç durumu çok değişkendir. İşyerinin
konumuna, ürünlerin çeşitliliğine ve kalitesine bağlıdır.
MESLEKİ EĞİTİMDE İLERLEME
Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa
olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de
devam edebilirler. İlköğretim (ortaokul) mezunu kalfa ve ustalar, mesleki ve
teknik açık öğretim lisesine devam ederek, meslek lisesi diploması alabilirler.
Mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 2 yıldır.
İŞ HAYATINDA İLERLEME
Meslekte usta ve usta öğretici
unvanlarına yükselmek mümkündür. Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları
işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak
çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması
zorunludur. Ekmek fabrikalarında çalışanlar ise hizmet-içi eğitim sonucunda
usta, ustabaşı veya posta başı unvanını alabilirler.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder